A Lizin hatásai, működése • Amino Lizin kapszula Herpeszre

A lizin egy esszenciális, tehát az egészséges szervezet szempontjából nélkülözhetetlen aminosav.  Napi szükséglete 1-1,5 g.

A lizin szerepe szervezetünkben:

> A lizinnek nagy szerepe van a nitrogénegyensúly fenntartásában.

> Mint esszenciális aminosav, hiánya hátráltathatja a többi aminosav beépülését.

> Segíti a kalcium beépülését a csontokba,

> Fokozza a bőr állapotának regenerálódását. Szerepe van a kollagén képzésében is.

> Ellenanyagok, hormonok illetve enzimek képződésében is szerepet játszik.

> Gyermekek növekedéséhez elengedhetetlen.

> Csökkentheti a vérzsír (triglicerid) szintjét.

> Elősegíti az izomfehérje-képződést: Ezért sportolóknak különösen fontos műtétek és sérülések után, mivel a gyógyulásban lényeges szerepet tölthet be. Érdemes tudni, hogy nagy mennyiségben van jelen lizin az izmokban is + Az izomépüléshez is fontos.

Hiányában enerváltság, csökkenő koncentráció, erőtlenség valamint ingerlékenység a jellemző. Hiánytünete a vérbe borult szemek, a hajhullás, vagy gyermekkorban a növekedésben való jól látható lemaradás.

Gyermekkorban a lizin alapvető hiánytünete a hajhullás

Arginin kontra lizin

Víruskutatók megfigyelték, hogy az arginin és a lizin aminosavak ellentétesen viselkednek herpesz esetén. lizin

Tudta-e, hogy az arginin a fehérjék, a lizin a kötőszöveti rostok felépítéséhez szükséges?!

„Az arginin a herpesz, a lizin a mi barátunk” – Ilyen egyszerűen is összefoglalhatjuk a két aminosav szerepét.

Megfigyelték ugyanis, hogy az arginin tartalmú élelmiszerek (a csokoládé, a diófélék, a szójabab, vagy a hántolatlan gabonafélék) segíthetik a betegség kialakulását. Éppen ezért már a herpesz gyanúja esetén is érdemes tartózkodni az ilyen élelmiszerektől.

Az arginin hatását a lizin képes ellensúlyozni. A lizin beépül ugyanis az arginin helyére, ezért ha magas lizintartalmú ételeket fogyasztunk, megtesszük az első lépést annak érekében, hogy a herpesz kialakulásának a lehetőségét mérsékeljük.

Ismertebb lizin tartalmú ételeink: a csirkehús, a túró, a natúr joghurt, a halak, a szójatermékek.

Bizonyos növényi fehérjékben, mint a búza gliadinjában, vagy a kukorica zeinjében nem találunk lizint. Ezért is érdemes kiegészíteni a búzából készült ételeket lizinnel!

Az Amino Lizin kapszula herpesz ellen

A Herpes Simplex vírusának visszaszorításában bizonyítottan hatásos a megfelelő adagú lizin ⇒ 1-2 kapszula naponta, étkezések közben, bő vízzel elfogyasztva.  Igény és szükség szerint max. 2 kapszula / nap ajánlott.

Kimondottan herpesz esetén hatásos lehet a napi 1000 – 2000 mg mennyiség bevitele, vagy a napi 3-4 kapszula mely a kezdetekben jelentkező égető-viszkető érzést is csillapíthatja.

A lizin tartalmú étrend-kiegészítők herpesz-stop hatásúak, azaz a fertőzés azon fázisában kezdenek jótékonyan hatni, amikor éppen elkezdtük adagolni azokat. Herpesz esetén tehát mindenképpen eredményre vezethet az Amino Lizin kapszulák adagolása.

A kisebb adagokban(1-2 kapszula/nap) és hosszabb időn keresztül szedett lizin kapszulák jelentősen csökkenthetik a herpesz első és/vagy újbóli megjelenésének gyakoriságát. (McCune 1984, Thein 1984, Griffith 1987).